Gasfles vullen in Gelderland: Waar kan dit?
Zit u lekker op de camping in Gelderland en omstreken en zult u net weer zien: De gasfles is op. Aangezien het zonder gasfles niet mogelijk is de barbeque aan te steken zit er niks anders op dan naar het dichtstbijzijnde gasfles vulstation re rijden. Via de link onder dit artikel kunt u snel een overzicht vinden van de vulstations bij u in Gelderland in de buurt. Verder in dit artikel enkele handige tips voor een nieuwe gasfles. Ook voor tijdens het gebruik van een gasfles hebben we een paar tips toegevoegd voor de onervaren gebruikers.
Kan ik zelf een gasfles vullen?
zelf bijvullen is bij wet verboden sinds 1 januari 2016. Bij het vulstation Ederveen is het wel toegestaan en mogelijk terwijl u wacht. Verder hebben wij gasflessen uit het assortiment om te ruilen of nieuw aan te schaffen. Kijk voor een gedetailleerd overzicht van het assortiment van Gasflessen vulstation Ederveen op https://www.gasflesvulstationederveen.nl/ Welke fles heb ik nodig?
Afhankelijk van het gebruik zijn verschillende soorten gasflessen aan te raden. Simpelweg is voor de consument ofwel een butaan, of propaan gasfles nodig. Hieronder beschrijven we de soorten gasfles en bieden we een gasfles uit ons assortiment als mogelijke mogelijkheid uit ons assortiment. Propaan heeft een kookpunt van -42 °C, waar butaan haar verbrandingspunt al op -2 °C bereikt. Dit maakt propaan beter geschikt bij een kouder klimaat en wordt propaan vaak aanbevolen voor gebruik in campers en caravans. Voor barbeque en andere buitenactiviteiten is butaan prima geschikt voor buitenactiviteiten.
Bekende propaanflessen
Propaan gasflessen
Mocht u op zoek zijn naar een propaangasfles, dan kunnen wij u zonder zorgen de commercieel erkende gasflessen van Primagaz en de lichtgewicht flessen van
Benegas aanraden. De gasfles van Primagaz is gemaakt van lichtgewicht staal en heeft als bijzonderheden dat de fles gevuld is met duurzaam biopropaan. Biopropaan wordt op een 100% duurzame manier gewonnen. Daarnaast is er een app van Primagaz beschikbaar. De app kan u onder andere vertellen hoeveel er nog in de fles zit en beschikt verder over andere handige tools. Een alternatief voor Primagaz zijn de lichtgewicht kunststofflessen van Benegas. Deze flessen zijn ook duurzaam gewonnen en tot wel 50% lichter als traditionele gasflessen. De kunststof fles roest niet en is van de buitenzijde transparant. Hierdoor is de resterende inhoud van de fles gemakkelijk te achterhalen. Er wordt nog wel eens gedacht dat een gasfles van Benegas gevaarlijker is in gebruik door de kunststof buitenzijde. Dit is echter niet het geval. Mocht er bij het bijvullen of controle twijfel zijn over de staat van de fles dan zal deze uit de handel gehaald worden. Een fles met 5kg inhoud heeft een maximaal vol gewicht van 8,8 kg en daarmee erg gebruiksvriendelijk voor iedere consument. Deze
propaanflessen zijn ook zeer geschikt voor kamperen, de terrasverwarming of om de barbeque aan te steken.
butaan gasflessen
De flessen van Campingaz is een bekende hoogvlieger onder de commerciële butaangasflessen. Zoals eerder beschreven is butaan niet geschikt voor gebruik in de winter. De flessen van Campingaz kunt u aanschaffen en leeg omruilen voor een volle. Deze stalen flessen gaan lang mee.
Handige tips
Gebruik maken van een gasfles is niet gevaarlijk. Door de productie is het normaal gesproken ongevaarlijk een gasfles te gebruiken bij recreatief en normaal gebruik van de gasfles zelf.
Gas is steeds veiliger
Door middel van wetgeving en jarenlange ervaring in gebruik en productie is het steeds veiliger om buiten te zijn en energietoevoer via de gasfles te krijgen. Door bijvoorbeeld een app is ook de levensduur inzichtelijker geworden. Door middel van onderstaande tips kunt u simpel gevaarlijke situaties voorkomen en overkomen als een doorgewinterde kampeerder of barbecue-meester.
Zet de glasfles rechtop
Een handige tip voor de beginnende kampeerder is nog wel dat een gasfles te allen tijde rechtop dient te staan. Dit is belangrijk omdat een gasfles tot maximaal 80% gevuld kan worden. De overige 20% is bovenin de gasfles geplaatst met gas in de dampfase. Dit voorkomt dat vloeibaar gas naar de gebruiker kan stromen.
Zorg voor goede ventilatie
Gasflessen dienen verder ten alle tijd goed geventileerd te zijn. Ook tijdens vervoer en als de fles niet is aangesloten. Daarnaast willen wij benadrukken altijd de gasslang mee te nemen te controle.
Controleer regelmatig de gasslang
Om slijtage te voorkomen wordt in de regel een gasinstallatie om de 2 jaar gecontroleerd en de gasslang regelmatig te laten controleren om zo een ‘schone’ vlam te garanderen. De gasslang dient uiterlijk om de 4 te vervangen te worden. Een extra punt om op te letten is dat u de gasslang gebruikt voor het soort gas dat u gebruikt. Het is ook aan te raden een gasslang te gebruiken met een jaartal van de fabrikant zichtbaar.
Gas en barbecues
Een veelgestelde vraag die we van barbecuers krijgen hoe wij omgaan met een gasfles. Telkens na gebruik bijvullen is wellicht ietwat overdreven, maar je wilt ook niet met een lege gasfles staan. Een handige tip van ons is dan ook vaak met twee gasflessen te werken. Zo is er altijd een alternatief beschikbaar als de eerste opgaat. De tweede fles houd u bijgevuld achter de hand.
Check de fleskraan handmatig
Het is verder aan te raden de fleskranen altijd met de hand te openen en te sluiten. Gebruik in ieder geval nooit gereedschap. Heeft u een camper of caravan? Laat dan de vaste gastoestellen en gasinstallatie op jaarbasis controleren, schoonmaken en eventueel opnieuw afstellen. Voorkom ook lekken in uw leidingen door uw gasleiding te laten afpersen ter controle voor lekken in de leiding.
Gasflesvulstation Gelderland