(0318) 57 14 65 | Openingstijden ma t/m vrij: 07.30 - 12.00 & 13.00 - 17.00 uur. Zaterdagen geopend 09.00 uur t/m 12.00 | info@gasflesvulstationederveen.nl
106452629 1278264615850441 1961110160015778578 n
Eigendomsflessen Gasflesvulstation Ederveen

Hoe weet ik nu wanneer mijn gasfles leeg is? Mag ik de fles zelf vullen? Moet ik mijn propaan gasfles in zijn geheel omwisselen? Dit zijn maar enkele vragen waar de gebruiker tegenaan kan lopen. Wij gingen op zoek naar de antwoorden!

Gasfles zelf vullen?

Blijkbaar zijn er nog steeds onduidelijkheden of je nu wél of niet je eigen gasfles mag bijvullen. Het antwoord is zeer helder: NEE. Alleen specialisten zijn hier bevoegd voor. Propaan- of butaangas blijft een brandbaar product. Er zitten enorme risico’s aan het vullen van de gasfles als u er geen verstand van heeft. Overdruk dat kan ontstaan bij het  over vullen van de gasfles waardoor er een explosie kan ontstaan. Deze explosie wordt een BLEVE (Boiling Liquid Vaperouse Explosion) effect genoemd. De explosie is zo krachtig dat in veel gevallen de fles als een ongeleid projectiel weggeslingerd kan worden.

Doordat het zelf vullen van de gasfles illegaal is, bent u niet verzekerd!

Heeft u een merkloze gasfles? Dan kunt u deze alleen door een professional laten vullen bij een gasflesvulstation bij u in de buurt. Alleen flessen die uw eigendom zijn mogen hier worden gevuld. Een regel die er tussen de gasflesvulstations geldt is dat zij geen gasflessen van elkaar vullen.

Gasfles vullen bij een tankstation, mag dat?

Propaan gasflessen mogen ook nooit gevuld worden met LPG bij een tankstation. Dit is namelijk levensgevaarlijk. Dit heeft te maken met het feit dat er op een gasfles geen vulbegrenzer van 80% zit. Hiermee loopt u het gevaar dat u de fles tot 100% vult. Door een te hoge vulgraad komt er een enorme druk op de gasfles te staan waardoor deze erg warm wordt en kans heeft om te barsten. Bijvoorbeeld als de fles in de brandende zon is geplaatst.

Statiegeldfles of ruilfles omruilen?

Een statiegeldfles of ruilfles (van merken zoals Primagaz, Benegaz en Antargaz) kun je niet laten hervullen. Voor die gasflessen ligt de verantwoordelijkheid voor onderhoud, herkeuring en vullen bij de producent van de fles zelf. Deze ruilt u om voor een volle bij een gasvulstation.

Waar kan ik mijn gasfles laten vullen of omwisselen?

In Nederland kunt u op diverse punten terecht voor het wisselen of vullen van uw gasfles. Er zijn diverse websites waarbij u een gasflesvulstation of omwisselstation kunt vinden bij u in de buurt. of bij een ruiladres dat u vindt via de website van de gasflesleverancier of op de website van de ANWB.

Keuren van de gasfles

Gasflessen moeten in Europa wettelijk gekeurd worden. Ieder soort gas heeft zijn eigen termijn voor keuring. Deze termijnen zijn vastgelegd in de Europese Richtlijn voor Transportabele Drukapparatuur (TPED), en is in Nederland geïmplementeerd via de Regeling vervoerbare drukapparatuur. Gasflessen die volgens de Europese Richtlijn zijn vervaardigd, zijn voorzien van het ‘pi’-teken. Het moment waarop de fles moet worden gekeurd staat in de rand of op het handvat van de fles gestanst. De gasflessen die om de 5 jaar gekeurd moeten worden kunt u de maand én het jaar van herkeur vinden. Bij flessen met een keuringsperiode van 10 jaar is alleen het jaartal van keuren aangegeven.

Als het jaar van de keuring verstreken is, dan mag de gasfles niet meer worden gevuld. Wél mag u hem nog gebruiken tot de fles leeg is. Biedt u de fles toch aan bij een gasflesvulstation om te vullen, dan zal dit geweigerd worden aangezien het strafbaar is om een fles te vullen die niet voorzien is van een keuring.

Wat kost een keuring van uw gasfles?

Aan het keuren van uw gasfles hangt een prijskaartje. Een normale keuring kost ongeveer €65. Indien er nog nieuwe onderdelen op moeten zal hier nog een extra bedrag opkomen. Helaas is dit dus niet goedkoop, waardoor veel mensen, met name particulieren, kiezen voor de aanschaf van een nieuwe fles. Een nieuwe gasfles  van 10 kg heeft u al vanaf €20.

Kan mijn gasfles ook in het buitenland gevuld of omgewisseld worden?

Er bestaat een mogelijkheid om uw gasfles in het buitenland te wisselen maar niet om te vullen. De Primagaz EasyBlue flessen of de Antargaz gasfles kunt u bijvoorbeeld alleen in Nederland, België en Luxemburg wisselen. In andere Europese landen is dit helaas geen optie. Gaat u buiten de Benelux op vakantie? Zorg er dan gewoon voor dat u extra flessen meeneemt en controleer voor uw vertrek hoeveel gas er nog in de gasflessen zit. Mocht u toch zonder gas komen te zitten, koop dan een nieuwe fles. Maar laat hem nooit en te nimmer in het buitenland vullen.