Gasfles vullen – Veelgestelde vragen
Wat is een gasfles en wat zit er in een gasfles?
Een gasfles is een Liquefied petroleum gas (LPG). De bekendste vormen van gasflessen zijn propaan en butaan. In een auto met een LPG tank wordt dan ook een mix van propaan en butaan getankt.
Wat is het verschil tussen propaan en butaangas en welke moet ik gebruiken?
Beide vormen tonen overeenkomsten en zijn goed te gebruiken voor op de camping. Behalve dat ze lid zijn van dezelfde brandstofsoort worden ze op eenzelfde manier gewonnen en zijn ze relatief milieuvriendelijk. Verschillen zijn er ook. Propaan heeft een kookpunt van -42 °C, waar butaan haar verbrandingspunt al op -2 °C bereikt. Dit maakt propaan beter geschikt bij een kouder klimaat en wordt propaan vaak aanbevolen voor gebruik in campers en caravans. Voor barbeque en andere buitenactiviteiten is butaan prima geschikt voor buitenactiviteiten.
Zelf gasflessen vullen, mag dit?
Het wordt ten strengste aangeraden niet een gasfles zelf te (her)vullen. Dit is zelfs per 1 januari 2016 bij wet verboden. Door de lage temperatuur van propaan kan er bij het vrijkomen van gas relatief gemakkelijk koude brandwonden als gevolg hebben. Daarnaast spelen andere mogelijke gevaarlijke situaties bij het (her)vullen van een gasfles. Enkel LPG-voertuigen met een vast ingebouwde tank mogen de tank bijvullen.
Moet ik altijd een nieuwe volle gasfles gebruiken?
Het is raadzaam op voor uw barbeque altijd gebruik te maken van twee gasflessen. Zo wordt voorkomen dat uw barbeque bij een lege fles roet in het eten gooit. Gasflessen, afhankelijk van de inhoud en het gebruik, gaan relatief lang mee. Mocht er dus een gasfles tijdens het feestje opgaan, heeft u altijd een vervangende gasfles klaarstaan. Zo wordt teleurstellingen voorkomen en de pret niet gedrukt.
Zijn er ook ‘slimme’ gasflessen?
Recent is er een positieve ontwikkeling gaande bij groter commerciele leveranciers. De gasfles van Primagaz bijvoorbeeld is gemaakt van lichtgewicht staal en de fles gevuld is met duurzaam biopropaan. Biopropaan wordt op een 100% duurzame manier gewonnen. Daarnaast is er een app van Primagaz beschikbaar waardoor op een handige manier de inhoud gemeten kan worden. Een alternatief is de lichtgewicht kunststofflessen van Benegas. Deze flessen zijn ook duurzaam gewonnen en tot wel 50% lichter als traditionele gasflessen. De kunststof fles roest niet en is van de buitenzijde transparant. Hierdoor is de resterende inhoud van de fles gemakkelijk te achterhalen.
Welke gasflessen kan ik vullen bij Gasflessen vulstation Ederveen?
Bij ons vulstation in Ederveen hebben we een ruim assortiment aan gasflessen beschikbaar. Van Campingaz (butaangas) is op voorraad de 400 gram gasfles tot en met 2,75 kg. Voor de propaangasfles is het maximun 47 kg. Tevens hebben we een ruim assortiment van lichtgewicht gasflessen (propaan) beschikbaar. De keuze is kortom ruim en voor elke soort gebruiker!
Kijk voor een gedetailleerd overzicht van het assortiment van Gasflessen vulstation Ederveen.
Wanneer is Gasfles vulstation Ederveen geopend?
Het gasflesvulstation is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 07:30 en 12:00. In de middag zijn we van maandag tot en met vrijdag geopend van 13:00 tot 17:00. Op zaterdagen zijn we geopend van 09:00-12:00. Op zon- en feestdagen is het vulstation gesloten.
Gasflessen en statiegeld, hoe zit dat?
Dat verschilt per gasfles. Op sommige gasflessen zit statiegeld (bv: Benegas stalen fles en Comfort Steel). Wanneer u de lichtgewicht gasfles van Benegas BP bij ons komt inleveren vullen wij een certificaat in en stempelen deze af. Dit certificaat stuurt u dan weer naar Benegas en zij storten het statiegeld terug op je rekening. Er zijn ook flessen waar geen statiegeld op zit. Dit noemen wij koopflessen. Een voorbeeld hiervan zijn de flessen van Campingaz (Campingaz 901, Campingaz 904, Campingaz 907). Gasflessen met statiegeld vult men af, lege koopflessen worden omgeruild.