(0318) 57 14 65 | Openingstijden ma t/m vrij: 07.30 - 12.00 & 13.00 - 17.00 uur. Zaterdagen geopend 09.00 uur t/m 12.00 | info@gasflesvulstationederveen.nl

Het is volop zomer in Nederland. Een andere zomer dan dat we gewent zijn. Veel mensen kiezen er voor om thuis te blijven, andere wagen het er toch op om het vliegtuig te pakken en een ander pakt juist nú de gelegenheid om te gaan kamperen met de tent, caravan of camper. Want zeg nu eerlijk, dat is toch wel de ultieme vrijheid? In de natuur, gene toeristen, relaxen en uiteraard buiten koken. Maar welk soort gas moeten we nu meenemen op deze trip? Butaangas? Propaangas? Of is LPG ook een optie?

Welk gas soort is nu eigenlijk het meest geschikt voor op de camping?

Gas op de camping is essentieel om mee te kunnen koken. Gaat u met de camper? Dan wordt het naast het koken ook gebruikt voor warm water, de verarming en de koelkast. Voor huishoudelijk gebruik zijn er diverse soorten gas. Namelijk, LPG, butaan- en propaangas. In deze blog vertellen wij u alles over deze gassen, zodat u met een gerust hart kunt genieten op de camping.

LPG

Waar staat LPG eigenlijk voor? Liquefied Petroleum Gas en het wordt in de meeste gevallen gebruikt voor de aandrijving van voertuigen. Maar doordat het goed verkrijgbaar is in het buitenland kiezen steeds meer kampeerders ook voor dit gas. Bovendien is LPG gas een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld propaangas. In campers en in caravans gebruikt men het om mee te koken op de kookplaat en het warm water te verwarmen via de geiser of boiler. Op koude dagen kunt u het zelfs gebruiken om te verwarmen in plaats van een elektrische kachel. Voor het merendeel bestaat LPG uit een mengsel van butaan- en propaangas en het overige gedeelte zijn toevoegingen. Deze verhouding is afhankelijk van het seizoen waarin we zitten. Zo bestaat de samenstelling van LPG in het winterseizoen voornamelijk uit zuiver propaangas. En dat maakt het mogelijk om LPG in de camper of uw caravan ook in tijden van vorst te gebruiken. Tijdens de winter is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt :

  • Plaats de LPG tank in het verwarmde gedeelte van de caravan of camper . Doet u dit niet? Dan heeft butaangas geen mogelijkheid om vloeibaar te worden met als gevolg dat er op den duur alleen nog maar butaangas overblijft in de tank. En dat is helaas niet bruikbaar als het koud is. Als uw LPG tank geplaatst is op plaatsen zoals een opslagruimte, garage of onder de caravan of camper in een zogenaamde onderbouw, zal dit geen optie zijn wanneer het dus te koud wordt buiten.
  • Wanneer u de fles voor de winter gaat gebruiken, let er dan op dat er géén gas meer in uw tank zit van afgelopen zomer. Waarom niet hoor ik u denken. Doordat de samenstelling van het LPG gas varieert per seizoen en vaak ook per land. U krijgt dan als het ware een mix wat uiteraard niet goed is. Zorg er ook altijd voor dat u de gasflessen of gastank laat vullen in hetzelfde land.
  • Gebruik altijd een LPG filter. Doordat LPG naast propaangas en/of butaangas is voorzien van toevoegingen waarvan u de kwaliteit niet weet. Wanneer er geen filter gebruikt wordt kan er onvolledige verbranding ontwikkelen waarbij koolmonoxide vrijkomt en roetvorming. Dit kan dus erg gevaarlijk zijn! Vergeet ook zeker de filter niet te onderhouden.

Butaangas

Butaangas gebruikt men in de stacaravan of camper vooral om mee te koken. Het kookpunt van butaan ligt al bij -0,5º Celsius. Temperaturen beneden de nul graden? Dan is butaangas niet meer bruikbaar. Dit omdat het gas dan namelijk vloeibaar wordt. Hierdoor is het gas dus niet geschikt voor de gene die in de winter op een camping wil verblijven. Waar dient u nog meer rekening mee te houden?

Ventilatie is uitermate belangrijk. Wanneer men niet voldoende ventileert kan het gas zich gaan stapelen wat kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Dit doordat butaangas ongeveer twee keer zo zwaar is als lucht.
Butaan heeft als groot voordeel dat het vrijwel in heel (Zuid) Europa goed verkrijgbaar is. In Duitsland en Frankrijk kunt u de welbekende blauwe gasfles van Campinggaz gewoon bij de supermarkt of op de camping kopen. Uiteraard kunt u de flessen, in diverse maten, ook bij ons bestellen voordat u op vakantie gaat. In Noord-Europa zult u de butaangasflessen van Campinggaz niet veel vinden. Wit u weten in welke landen ze Campinggaz verkopen? Kijk dan heel gemakkelijk op de Store Locator om te zien waar u terecht kunt.

Propaangas

Propaangas heeft een zuivere verbranding, wat te vergelijken is met aardgas. Hierdoor is deze gassoort geschikt voor diverse toepassingen zoals koken, de gasbarbecue (bbq), om de camper te verwarmen, om water op te warmen (via een boiler of geiser) en om absorptie koelkasten op te laten draaien. Propaangas heeft een kookpunt bij ongeveer -40° C. Hierdoor is het gas ook bij kou en vriestemperaturen bruikbaar. Perfect dus voor als u in de winter naar de camping gaat. Ook voor propaangas geldt dat net als bij butaangas dat de fles goed geventileerd wordt.

Wat zijn nu de meest gangbare merken van propaan gasflessen in de Benelux? Dit zijn vooral Antargaz, Benegas en Primagaz Uiteraard kunt u deze gasflessen bij ons in diverse maten kopen, vullen en bestellen. Let er op dat u deze flessen niet overal kunt laten (her)vullen doordat dit statiegeld- of ruilflessen zijn. In het oosten van Europa zult u zelden propaangas aantreffen. Neem dus liever een extra fles mee of koop desnoods een lokale gasfles in geval van nood.

Let er op dat u niet overal uw propaangas fles kunt laten (her)vullen doordat dit stagiegeld- of ruilflessen zijn

Mag ik mijn gasfles of tank zelf vullen als ik in het buitenland ben?

U mag nooit en te nimmer uw gasfles of tank zelf vullen. Of u nu in Nederland bent of in het buitenland, ga niet zelf aan de slag. Het kan namelijk levensgevaarlijke situaties opleveren en u bent hier tevens niet voor verzekerd. Gasflessen hebben geen 80% vulbegrenzer. Hierdoor bestaat de kans dat u de gasfles voor de volledige 100% vult. Wat levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Doordat de stijgende druk in de fles, met name bij warmere temperaturen, gaat uitzetten, kan de fles zijn druk niet kwijt waardoor hij gaat scheuren of zelfs kan ontploffen. Het gas lekt hierdoor uit de fles waardoor de kans op brandgevaar aanwezig is. Laat het vullen daarom altijd over aan professionals en erkende gasflesvulstations. Deze regel geldt ook voor het vullen van een LPG tank of fles. Ook al beschikt de damptank over een 80% vulbegrenzer, het is in Nederland niet toegestaan om deze zelf te vullen. Propaangas flessen mogen ook met butaan gevuld worden, andersom echter niet!

Hoeveel gas verbruik ik op mijn vakantietrip?

Na het lezen van de voorgaande informatie bent u een echte gas expert geworden. Maar er rijst nog een vraag: hoeveel gas verbruik ik nu eigenlijk tijdens mijn reis met de camper of caravan? En hoe lang gaan mijn gasflessen nu eigenlijk mee? Dit is uiteraard niet exact te bepalen omdat het van diverse factoren afhangt. Gebruikt u een nieuwe of oude kookplaat, is de boiler voorzien van een smalle of juist brede leiding? De grootte van de gasfles of tank en uiteraard in welk seizoen u gaat kamperen spelen ook een rol. Uiteraard kunnen we u wel wat richtlijnen geven zodat u redelijk kunt inschatten of u eventueel nog een extra fles zal mee moeten nemen. Het gasverbruik wordt altijd in gewicht uitgedrukt. Het gebruik van apparaten kunt u vinden in de specificaties. Maar om u op weg te helpen voor een gemiddeld gasverbruik:

  • Kookplaat op gas, ongeveer 200 gram per uur (2 pits kookplaat)
  • Gaskachel, ongeveer 30 – 350 gram per uur (12.600 kJ) 
  • Absorptie koelkast, ongeveer 11 gram per uur (koelkast van 70 liter)


En hoeveel dagen doe ik dan met een gasfles van bijvoorbeeld 10,5 kg? Laten we er vanuit gaan dat de koelkast 24 uur per dag draait en dat u ongeveer één uur per dag de kookplaat gebruikt om te koken. We maken dan de volgende rekensom: 24 x 11 gram + 200 gram = 464 gram. Met een 10,5 kg gasfles (vol) kunt u dus ongeveer 22 à 23 dagen vooruit. In de winter zal de gasfles een stuk sneller leeg gaan. Ongeveer 3 dagen. Doordat de temperaturen in de winter een stuk lager zijn dan in de zomer zult u de gaskachel regelmatig aan hebben staan. Het grootste gedeelte van het gasgebruik zal door de verwarming worden opgesnoept, ongeveer 70 tot 80 %. Ga dus voor dat u vertrekt nog even langs bij uw gasflesvulstation!